Bezlepkový domácí chléb

Máte rádi čerstvé pečivo? Křupavý chléb ještě teplý, při vyzvednutí v pekárně? Každý nemá takové štěstí, že si to může dovolit. V lidské populaci je každým dnem prokazován nový jedinec s alergií na běžné pečivo, mouku a vše vyrobené z ní. Ano mluvíme o alergii na lepek neboli celiakii. Tito lidé takové štěstí nemají. V dnešní době už jsou i pekárny s bezlepkovým pečivem, ale není jich moc. Převážně jen ve větších městech. Proto Vám poradíme jak si skvělí, voňavý chléb upéci doma.
Je to jednoduché, tak se nebojte. Budeme potřebovat jen pár základních ingrediencí. Základem je bezlepková mouka.
bezlepková mouka
Tu můžete mít Jizerku, kukuřičnou mouku nebo od jiných výrobců jako je Schär. Postačí tři hrnky mouky, může být i namíchaná. Dále jeden a půl hrnku vody, dvě lžičky soli, jeden balíček sušeného droždí a koření čím uděláte chleba jedinečný. Může to být kmín, sušený česnek nebo smažená cibulka, oříšky či semínka. Pro zpracování chleba máme dvě varianty.
 
·         První je příprava i postupné zpracování a pečení v domácích pekárnách. Dnes už jsou pekárny velice rozšířené a populární na trhu. Převážná část má speciální program na bezlepkové pečení. Má přesně danou dobu přípravy, hnětení, uležení, druhé hnětení, přidání dodatečných přísad jako je koření, semínka a ořechy. Poslední fází je samotné pečení. Pekárny mají ve svém nastavení možnost navolení množství pečeného chleba i barevnost kůrky. Jemně, středně nebo více do křupava. Pečení v domácích pekárnách je snadné všechny ingredience se vloží do mísy s míchacími lopaty a po nastavení se program spustí. Pak se jen v příslušnou dobu přidají poslední ingredience a na to nás pekárna upozorní zvukovou signalizací. Pak už vytahujeme krásně voňavý chléb.
domácí chleba
·         Druhou variantou je pečení chleba v troubě. Tady je o něco složitější příprava, ale pomůže nám v tom kuchyňský robot. Je to podobné jak v pekárně, ale těsto musíme nejdřív vypracovat a pak ho nechat nějakou dobu kynout. Přidat ingredience a opět ho nechat vykynout. Druhé kynutí je už dobré mít v příslušné formě a nechat ho kynout přímo v troubě při padesáti stupních. Po nakynutí už jen navýšit stupně na sto šedesát a upéci. Pro křupavou kůrčičku před koncem potřeme máslem nebo sádlem a dopečeme.
 
Vůbec se toho nemusíte bát, vyzkoušíte více variant a myslím, že si jednu určitě zamilujete. Časem se vypracujete tak, že s chlebem budete naprosto spokojeni. Tak hurá do toho.